img

Повдигат обвинение на Кирил Петков за държавна измяна?

/
/
/
599 Views

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че ще сезира прокуратурата заради злоупотреби със служебно положение от страна на Киро Петков. Поводът е, че сегашният премиер в оставка е извършил държавна измяна и използвал властовите лостове на поста си при изгонването на 70 руски дипломати от България. Костадинов изрази съмнение дали това решение е суверенно, или продиктувана от американското посолство, пише „Филтър“.

Коментирайки тезата си, лидерът на „Възраждане“ припомни как през 1949 година прекъсваме отношенията си със САЩ заради шпионски скандал. Според лидера на „Възраждане“ сега се случило същото.

„Възраждане“ ще иска спешно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Припомняме, че и лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Румен Радев да направи същото.

От Дондуков 2 призоваха да не се стига до ескалация на отношенията с Русия.

Остро изявления по темата направи Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН . Той определи историята като „изключително по-гнусна и по-мръсна“, отколкото е предполагал, и обвини премиера в лъжа.

Той потвърди, че Петков е давал устни разпореждане към председателят на ДАНС. Йорданов припомни хронология: „На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този съвет, има точка „Разни“, няма точка „Руски шпиони“. Влиза примерът и започва с точка „Разни“, която формулира като „Руски шпиони“, защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят“, пояснява Тошко Йорданов

Според него Кирил Петков е използвал държавната машина за себе си. Той разясни, че за някои от 70-те дипломати има основания, но за други би изразил съмнение.

„Той е лъжец – лъже! Няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на съвета, има устни разпореждания на Петков“, казва депутатът.

„Ако шефът на ДАНС е добавил в списъците с изгонените руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, тогава се повдига въпрос за неговото отговорност“, заяви по повод скандала лидерът на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов, в опит да замаже някак сериите гафове на коалиционния си партньор Кирил Петков.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text