img

В най-критичния за България момент ръкавиците паднаха! Скандалът между Румен Радев и Петков е тотален

/
/
/
409 Views

Цинично в енергийно най-бедната държава в ЕС и най-бедните граждани да се казва “ще намерим газ, но ще плащаме по-скъпо”. Така държавният глава Румен Радев отговори индиректно на репликата на вицепремиера и финансов министър Асен Василев от вчера, че позицията да не се изпраща оръжие на Украйна, за да не се удължава войната е позорна.

Размяната на реплики продължи и днес, въпреки че пред журналисти президентът заяви, че не желае да обсъжда в Испания, където се намира на посещение, вътрешнополитически сблъсъци. “Аз не искам тук в Испания да отговарям на злободневни български теми”, заяви Радев, но и допълни, че асоциации, които се правят между войната в Украйна и Априлското въстание са “далеч от действителността”.

Работа е на изпълнителната власт да осигури количества на достъпни цени природен газ, за което е нужно превантивно мислене: как и от къде, с какви договори, и третото, но най-важното – каква ще е цената му. Именно това е работата на изпълнителната власт.

Именно в тази посока можем да вземем пример от Испания, настоя Радев, като даде пример, че шестте от станциите за регазификация в Европа се намират именно в тази страна, която получава газ както от САЩ, така и от Нигерия, а руският газ е само 6% от микса й.

Въпросът е какво ние правим в тази ситуация, запита Радев.

На въпрос дали смята да свика Консултативен съвет по национална сигурност във връзка със ситуацията, Радев заяви, че очаква да чуе дебата в парламента и аргументите на партиите и тогава ще вземе решение.

Освен това – “Много са темите за КСНС, коя по-напред”, запита президентът. Според мнението на Радев сигурността в момента във всичките й измерения е поставена на изпитания – военната, икономическата, а се говори все повече и за социалната сигурност. Държавният глава предупреди, че на вратата чука вторичната война на войната в Украйна, а сме на прага и на продоволствена криза. Блокирани са пристанищата на втората по големина държава производител на пшеница, Украйна, и Българската държава трябва да изиграе своята роля, за да подпомогне износа. Работим за износ на пшеница по река Дунав, посочи Румен Радев.

На въпрос обаче справя ли се правителството, Радев бе лаконичен: Това ще кажат хората. Вчера бях достатъчно категоричен в своите оценки.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text