img

Хитър трик с бойлера и душ слушалката пести много пари в летен режим

/
/
/
40 Views

През лятото, когато температурите са високи и потребността от гореща вода е по-малка, можете да оптимизирате употребата на бойлера, за да спестите енергия.

Ето няколко съвета:

Много домакински уреди са сериозен консуматор на електроенергия, но при съобразяване на продължителността на работа и времето на ползването им бихме могли да намалим сметките си за ток.

Например, бойлерите потребяват средно 200 КВтч месечно. Но ако приложите някои прости правила, изразходваната за топла вода сума може да бъде намалена с 30%.

 

 

Ето някои ефективни начини, които при ежедневно прилагане ще доведат до чувствителни спестявания:

Ползвайте бойлера на нощна тарифа. Бойлери със съвременна топлоизолация и капацитет над 80 л. след нощно загряване запазват топлината на водата и на следващия ден. Използването на енергия през нощта ще намали сметката ви за ток, тъй като тарифата тогава е по-ниска. През зимния период нощната тарифа е в сила от 22:00 ч. до 6:00 ч., а през летния – от 23:00 ч. до 7:00 ч.

Не дръжте бойлера постоянно включен. След като загрее и сам се изключи, уредът не потребява постоянно ток за загряване. Но ще продължава да се включва и изключва, за да поддържа теипература, която може и да не ви е нужна.

Експериментирайте с намаляване на температурата на бойлера. За повечето битови нужди температура от 60°С е повече от достатъчна.

Проверете разпръсквача на вашия душ и душ-слушалка – от добрата им работа зависи както пестенето на водата, така и на тока – съответно на разходи.

Спазвайки тези препоръки, ще можете да намалите разходите за електроенергия и да увеличите ефективността на бойлера през летните месеци.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text