img

Първанов: Кирил Петков не трябва да заема никакъв управленски пост

/
/
/
333 Views

Президент на България попиля Кирил Петков.

България е в политическа криза, а изход не се вижда. Това обяви президентът на България (2002-2012) Георги Първанов в първия си коментар след оставката на кабинета „Петков“. Той определи като „безпрецедентна“ и кризата в отношенията София – Москва.

Шансът за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание е минимален, смята Първанов.

„Ще излезе първият проблем – независимо от какво естество – дали ще е енергетика, цените, инфлацията, продоволствената криза и ще се срутят с гръм и трясък, така че не съм оптимист“, каза той.

Според Първанов в бъдеще премиерът в оставка Кирил Петков не трябва да заема никакъв управленски пост.

„Поведението на досегашния премиер създаде най-много проблеми на държавата, не само на коалицията. Поведението му е непредсказуемо, откровено скандално на моменти, така че нищо по-естествено от това той да бъде сменен. Надявам се, да не е на ключова длъжност в момента, тоест да не продължават проблемите“, уточни президентът.

Георги Първанов определи като безпрецедентно експулсирането на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас и прогнозира тежки последствия. Той посъветва да не се допускат антируски настроения в България, както и антибългарски в Русия.

„Огромна част от тях не са си помисляли за шпионаж. Аз слушах заместника на г-жа Митрофанова, който говореше много искрено и честно. Познавам го и съм сигурен, че това, което каза, е вярно – тези хора обичат България и ние им направихме зло, както и на всички наши приятели в Русия“, посочи той пред пред Bulgaria ON AIR.

Тежка зима, която може да се превърне в предизвикателство за много българи, прогнозира Първанов.

„Ако нямаме договор с „Газпром“, някой трябва да каже откъде ще вземем газ. С инцидентни доставки на втенчен газ от САЩ няма да се получи. Не вярвам да стане и с азерския газ, който е 1/3 по-малко от това, което потребяваме. Тръгваме неподготвени към зимата. Не виждам някой от новите стари управляващи да мисли сериозно в тази посока“, коментира още той, пише plovdiv24.bg.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text