Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 4 януари. 

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 04 февруари 2022
Вчера не успях да пиша, защото имах доста работа. Състоянието на нещата е следното

0. Върви решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. Знаете, че сме в около пиковия времеви интервал. Знаете какво трябва да се случи в него – пречупване на трендовете на растеж.

1. Да припомня очаквания ред на пречупване на трендовете. Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност.

2. Да не забравяме: зададена траектория на социалната система – да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Това, че зададената траектория на системата е такава, ви е известно от доста време. С очите си наблюдавате дали огромната българска социална система върви по тази траектория или не. Тук няма кой да ви баламоса.

Как вървят нещата

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден. Намираме се в периода на пика на новите случаи. Писах ви, че вирусът е спънат добре и кръвта му тече поради наложените мерки, които не са ексцесивни, но са достатъчни. Няма суперпожар. Системата върви по зададената траектория.
Базовото репродуктивно число днес е пак под 1.3 – стойността е 1.11. Омикронът царува, но мечтата му да запали суперпожар угасва.

Прогнозата, че голямата част от българския народ, която се пази и спазва мерките, ще пренесе на гърба си инатестата част на българския народ, се изпълнява.

Има хора, които са недоволни от това, че няма суперпожар. Има и такива, които са изключително недоволни, че сред всобщия хор на тези, които предсказваха суперпожар се намери един, който каза, че суперпожар няма да има. Забележете – тук не става дума за проста прогноза. Системата бе насочена по траектория, по която няма суперпожар.

4. Състоянието на нещата в болниците. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Тук се очаква известен натиск върху здравната система, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появят временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени.

Пак забележете – тук не става дума за обикновена прогноза, че няма да има препълване на болниците. Огромната българска социална система се насочва и засега успешно се държи на траектория, при която няма препълване на болниците. За целта се следят и прогнозират стотици индикатори, област по област.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Налице е прегаряне на пожара във важни области на страната – там стойностите на контролните индекси спадат.

На други места още не се е разгоряло, но това са по-малки области. Няма регион, който да се е насочил към Етап 4 на плана. Очаква се никой регион да не стигне до там. Вероятността на картата, която виждате на информационния портал, да се появи виолетово, е много малка.

Тук много се мърмори, че това било основната цел. Не, не е основната цел – това е важно следствие от другите две цели. Като няма суперпожар и като има полупразни болници, естествено е и да няма тотален локдаун. За тези, които не могат още да го осъзнаят – в България няма суперпожар. Системата се насочва и държи на траектория по която няма суперпожар. Затова няма и тотален локдаун.

6. Смъртността – и тук системата се движи според очакванията.
Писах ви вече – доста отдавна беше избрано системата да се движи по траектория с висока смъртност. Гурута обработваха народа и той поддаде.

Каквото може да се направи сега е така да се подбере траекторията на системата, че смъртността да е колкото се може по-малка. Това и става. Помнете – като има чака-рака и като няма достатъчна степен на ваксинация, ще има и висока смъртност. Не може да има чака-рака по цяла нощ и после някой друг да ни е виновен за високата смъртност. Тази зараза се предава от човек на човек.

7. Накрая – справяме се. Вирусът се мъчи да подпали суперпожара, а ние сме го спънали и му говорим
What’s up, doc?

Понеже пак има неразбрали – откъде е това What’s up, doc?
Пускате си филмчетата за заека Бъни и слушате какво приказва заека на тези, които се мотат и си плетат краката, опитвайки се да го хванат. Дали пък няма да чуете и горната фраза?

8. Да държим така курса. Засега се справяме много добре.
Планът е такъв – да направим трите пречупвания на трендовете през февруари. Защо? За да може на 19 март, когато се навършват 2 години откакто Витанов, зловещият Мориарти, агент Смит или още там както го наричат пухкавите малки крякащи юрдечета, се захвана с борба срещу вируса, да се изправи и в чест на годишнината да казва само хубави новини за пандемията. Много ли искам? Не мисля.
Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.