img

Депутатите дават 100 бона за ремонт на бомбоубежището си

/
/
/
56 Views

Започва ремонт на бомбоубежищата под сградата на бившия Партиен дом, който в момента се ползва като сграда за Народното събрание.

Това става ясно от обявена в края на май от парламента поръчка за изготвяне на проект за ремонт на подземното скривалище в сутерена на сградата на Партийния дом на стойност 100 000 лева, пишат медии. То представлява система от помещения с входове и изходи и е проектирано и изградено спрямо правилници и инструкции за такива скривалища към средата на XX в., но в момента е в много лошо състояние и няма как да се ползва като такова, писаха медии.

Според наредбата за подобни „колективни средства за защита“ тяхното основно предназначение е „укриване на населението при въздушно нападение от бойни и промишлени отровни вещества, радиоактивни вещества и биологични агенти“.

В рамките на търга по втора обособена позиция се търси и проектант, който да подготви ремонта на паркинга на Народното събрание, който се намира на ул. „Искър“.

Какво ще включва ремонтът?

Поръчката първоначално е била обявена през февруари 2020 г., но е била прекратена, защото никой не е подал оферта. Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции.

В рамките на едната избраният изпълнител трябва да изготви технически проект и да упражни авторски надзор по основен ремонт „колективно средство за защита“, което се намира в сутерена на сградата на Народното събрание, София, пл. „Княз Александър I“ №1, т. нар. обект Запад. Проектантите ще имат срок от максимум три месеца, а таванът на цената на поръчката е 75 хил. лв. без ДДС.

Общата му площ е около 650 кв. м, като там се намират т. нар. околовръстен коридор, технически и санитарни помещения, преддверия към вътрешната част на скривалището и 10 броя помещения за престой на лица. На около 150 кв. м могат да бъдат настанени до 300 души, посочва се в документацията към търга.

Скривалището към момента не може да се ползва по предназначение предвид състоянието му вследствие на наводняване на помещенията и увреждане на инсталациите.

В рамките на втората обособена позиция в търга трябва да се изготви проект за ремонт на гаража на Народното събрание, който е на адрес ул. „Искър“ 2 и се намира до трамвайната линия, близо до сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text