img

Голяма радост за врачани – ще си имат квартал като в Ню Йорк

/
/
/
33 Views

Лозята над язовира във Враца вече ще са квартал на града, съобщи BulNews. Това става ясно от инвестиционно предложение, внесено от общината в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

В местността „Големо Краище“ в землището на града ще бъде обособен нов квартал – „Враца Изток“. Площта му ще бъде 511 539 кв. м. Там ще могат да се строят еднофамилни и многофамилни жилищни сгради с височина до 7 метра и половина.

Предвижда се и изграждането на необходимата инфраструктура. Направо същински „Дитмас Парк“, а и историята им е близка. Именно там е най-доброто място за живеене в Ню Йорк.

А всички си спомняме крилатите слова на Валери Божинов преди 6 г. Тогава той ригаше за местния Ботев.

 

 

„Бях в Китай в град, който е милион и половина, но във Враца все едно съм в Ню Йорк“, казва тогава Божигол. Явно е пророк.

Първоначално „Дитмас Парк“ е земеделска земя, а като жилищен район се развива в началото на 20 век, а в момента е топ.

„Големо Краище“ уверено върви по стъпките му. Ще бъдат направени пътища и улици. В квартала ще се влиза през локално платно, извеждащо от трафика на обходния път. Ще има улично осветление. Ще се изгради и водоснабдителна и канализационна инфраструктура.

Предвижда се да има газопровод, нови електроповоди и др.
В момента имотите в местността са със статут на земеделски земи. След промените кварталът ще стане урбанизирана територия.

За тази промяна се говори от години. Припомняме, че през 2021 г. лозята станаха вилна зона. Тогава от общината обявиха, че ще разделят местността на по-малки квартали и всеки от тях ще има свой подробен устройствен план.

Целта на промените е въвеждането на комунални услуги като снегопочистване, сметоизвозване и др. във вилната зона. Жителите обаче ще трябва да плащат по-високи данъци за имотите си.
По този начин общината ще може и да регулира по-стриктно застрояването в района.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text