All for Joomla All for Webmasters
България

Загиналият под връх Жълтец не е имал шанс да оцелее

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е починал още по време на падането от нараняванията си, съобщи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред bTV. Той загина в района на връх Жълтец.

Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, заяви Нешев.

Началото на новата година беше натоварено за ПСС. Бяха проведени 3 спасителни акции в Стара планина, 7 туристи пострадаха при инциденти, а един алпинист загина.

„Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа”, допълни той и попита колко души трябва да умрат, за да се вземат мерки.

Шефът на Планинската спасителна служба отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

Инцидентите в планината според него се дължат най-вече на подценяване на условията и липса на информация за условията там. / dnes

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top
Covid-19 в България

Актуални данни