All for Joomla All for Webmasters
Любопитно

Успение на св. Анна е! Светицата пази бъдещите майки

Християнската църква отбелязва днес Успение на Света Анна. На 25 юли почитаме блажената смърт на светицата.

Св. Анна дала живот на Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Затова и светицата се почита като един от основните християнски символи на майчинството.

В народните обичаи на българите 25 юли е няричан Лятна света Анна. Празникът е разпространен в Западна България и Родопите. В Асеновградско хората казват, че Лятната св. Анна бележи края на лятото.

Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се спазват строго някои забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Според поверията на този ден бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от “огън” – висока температура и треска.

В Източна България на Лятна св. Анна жени и деца тръгват да берат лековити билки по полето, изсушават ги и ги заделят за лек през годината.

В Югозападна България се прави служба с курбан, за да се омилостиви светицата и тя да предпази нивите от пожари и градушка.

Имен ден празнуват Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри.

Източник: Кмета

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top
Covid-19 в България

Актуални данни