All for Joomla All for Webmasters
България

Радев: Моят диалог е с честни хора

„Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Годината“ по Дарик радио. „Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество“, заяви още Радев, научихме от durjavnik

На въпрос дали иска да е президент на България, държавният глава отговори: „Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове – нямам място в тази институция. Моята амбиция е, докато съм президент, да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите“.

Указът за изборите ще бъде публикуван в държавен вестник до 26 януари, но дилемата не е избори или здравето на хората, защото то пострада от тази власт, каза още Радев и попита дали някой може да даде гаранция, че април или май обстановката ще бъде по-облекчена, отколкото в края на март.

„На 7 декември излязох и казах – избори тогава. Изведнъж институции, хора, партии излязоха от летаргията и казаха „Ау, избори, ама толкова рано“. Това е по Конституция“, категоричен е държавният глава.

„Имам последователна политика по отношение на тези избори. Още от февруари тази година снех доверие от това правителство, през лятото му поисках оставката. Беше ясно накъде отиват нещата. Имаше сериозни нагласи за предсрочни избори, но всеки ден с това управление е пагубен за България. Пагубен за източването на бюджета, за здравето на хората, за оцеляването ни като нация. Тук мисля, че моята политика е абсолютно последователна. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и обикновените хора, техните притеснения и страхове, и социолози, и политолози и експерти в изборния процес. Чувам много смислени аргументи. Имам ги предвид, съставям си общо мнение“, каза още президентът.

Радев заяви, че ще отчете всички факторите и обстановката за датата на изборите. „Причината да сме в това състояние е точно поради това управление. Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото то пострада тъкмо от тази власт, която в продължение на години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. Това обществено заболяване се лекува с възможно най-бързи, честни, прозрачни избори“, изтъкна още той.

Според президента думите на 2020 г. са „Мутри вън“ и това не е просто мой призив, а ехо от стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие“.

На въпрос дали отново би излязъл с вдигнат юмрук от президентството, Радев отговори: „Винаги ще изляза и ще го направя, защото аз винаги съм на страната на българите, когато те отстояват своите принципни позиции в името на България“.

Радев коментира и действията на прокуратурата. „Виждате с какъв замах прокуратурата разнищи шпионската мрежа на Руската федерация, в същото време не може да види очевадните улики в записи, снимки и шкафчета.“

Попитан дали го притесняват проверките в президентството на негови сътрудници, той отговори: „Вие видяхте и обвинителния акт, който падна абсолютно в съда, че е постъпвала информация от служба „Военна информация“. Тя е до явен адресат и е базирана на БТА. Т.е. четеш БТА и попадаш под ударите на прокуратурата. Извинявайте, но това е несериозно“.

Радев коментира и българската позиция за Северна Макединя и членството й в ЕС. „Трябва да сме единни, за да разберат нашите братя от Северна Македония, че пътят им не минава през обикаляне на европейските столици за лобиране на натиск върху България, а през София“, каза президентът.

Според него договорът от 2017 г. „блести с доброжелателен наивитет“, но той не е срещнал ответната добра воля. „Българското правителство късно формулира нашите червени линии, нашата национална рамкова позиция и по-точно късно предприе мерки да ги отстоява“, каза още Радев.

По думите му прави чест на всички български дипломати, които са работили върху националната рамкова позиция. „Тя е обективна и много добра. Тя се прие с консенсус от българския парламент на 9 октомври миналата година. За съжаление, тя не се промотира достатъчно добре в ЕС. Така че тук сме на абсолютно единна позиция в момента вече с правителството, макар и закъсняла реакция от негова страна. Трябва да сме единни, последователни, докато нашите братя наистина не разберат, че пътя за членство в ЕС не трябва да бъде дългия“, заяви още президентът на Република България.

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top
Covid-19 в България

Актуални данни