All for Joomla All for Webmasters
България

Протест в София: Родителите искат отмяна на Закона за социалните услуги

Нов протест срещу Закона за социалните услуги се проведе в София. Десетки недоволни граждани се събраха с искане за отмяна на приетия нормативен документ. Те са категорични, че текстовете в него са вредни, защото предвиждат по-лесно да могат да се отнемат деца от техните родители. Дават се и много правомощия на неправителствените организации, включително при извеждане на деца от техните семейства.

Влизането на закона в сила вече веднъж беше отложено под натиска на недоволните граждани. Сега обаче той трябва да влезе в сила от 1 юли и за момента управляващите отказват да се съобразят с мнението на хората. Дори напротив. Многократно министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че нормативният документ е добър и от него има нужда. А протестиращите били подведени.

На различно мнение обаче се оказа, че са от ВМРО. На 6 юни на извънреден брифинг те също се обявиха за отмяна на Закона за социалните услуги.

„Припомняме, че причината за отлагането бяха многохилядните протести на различни организации – на родители и на хора с увреждания. Мотивите на двете протестиращи страни бяха различни, но те ни дадоха повод да обърнем внимание, че при подобен силен граждански антагонизъм определено трябва да бъде насочено специално внимание към текстовете, които предизвикват притесненията в обществото“, посочиха тогава от политическата сила.

От ВМРО настояват за няколко конкретни принципа, които да залегнат в закона. Единият е да се регламентира мястото на неправителствените организации /НПО/ при социалните услуги и да се премахне ролята им при извеждането на деца от семейството. Освен това от партията искат чрез предоставянето на социалните услуги да се осъществява конституционно установената закрила на семейството, майчинството и децата, на възрастните хора и на лицата с физически и психически увреждания. Те настояват и социалните услуги да не бъдат търговска дейност. Освен това те не желаят неправителствените организации да бъдат на „входа“ и на „изхода“ на социалните услуги.

искра

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top