All for Joomla All for Webmasters
Любопитно

Правилното лечение на грипа в няколко прости стъпки

Грип ли е наистина вирусът, който ни разболява?
Отговорът на този въпрос е важен, въпреки че и при грип, и при обикновена простуда някои симптоми си приличат. И в двата случая може да вдигнете температура, да имате болки в гърлото и на тялото. Има обаче и съществени разлики.
При грипа началото е внезапно – преди два часа сте били на крака, а сега не ви се иска да станете от леглото. Често се вдига висока температура 38-39 градуса. Болният е толкова отпаднал, че няма сили да се мръдне. Оплаква се от силно главоболие, може да има болки в мускулите и ставите. Хрема и кашлица няма в самото начало.

Кога и как помагат противирусните медикаменти
При настинката симптомите се проявяват постепенно, не така рязко като при грипа. Човек не отпада веднага, а само, ако инфекцията се задълбочи.
Разграничаването е важно за подхода в лечението. При грип и настинка в началото може да се приложат различни лекарства за овладяване на симптомите – парацетамол, аспирин или ибупрофен за температурата и болката, таблетки за смучене при болка в гърлото. При грипа може да помогнат и противовирусни препарати като оселтамивир и занамивир. Те не са уместни при настинка.

Такива лекарства се изписват от лекар, защото имат и противопоказания. За да има ефект, лечението с тях трябва да започне до 48 часа от първите симптоми. Освен това не бива да се пият едновременно с посочените обезболяващи препарати, защото те намаляват ефекта на противовирусните медикаменти.
Не бързайте да сваляте температурата
Температурата е защитна реакция на имунната система, която по този начин се опитва да потисне размножаването на вирусите. Ето защо не бива да бързате да я сваляте с парацетамол, ибупрофен и други от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, ако тя е под 39 градуса. Освен това внимавайте да не предозирате тези лекарства, защото те се съдържат в много медикаменти, които се рекламират срещу грип.
Грипът е много по-опасен от настинката, защото парализира в много по-голяма степен имунната система. Вирусите му са много по-агресивни и освен това всяка година мутират, така че е напълно възможно всяка година да боледувате от грип, освен ако не сте се ваксинирали.
При обикновена респираторна инфекция човек може да бъде активен, макар и да не е напълно във форма. При грип е задължително да останете на легло няколко дни, а и самият болен по правило не е в състояние да се движи. Тази почивка е съществена част от лечението, за да може организмът да се възстанови.

Антибиотиците – за и против
Антибиотиците не са подходящи за първите дни на инфекцията, независимо от какъв вирус е тя. Причината е, че те действат само при бактериална инфекция. Тя може да се развие, ако вирусите блокират имунитета за определено време. Най-често се стига до бронхит, ларингит, отит или пневмония. Тогава антибиотикът е ценно лекарство, защото може да спаси живот. Предписва се според клиничната картина, като лекарите често дават широкоспектърни антибиотици. Те обаче ликвидират и полезните бактерии, затова е добре приемът им да се допълни с пробиотици. Двата вида лекарства не се вземат едновременно, а с 3-4 часа разлика.
Какво да ядем и пием, когато сме болни
Болните от грип нямат особен апетит. Има обаче някои храни, които са особено подходящи в този момент. Обикновената черна ряпа и джинджифилът имат противовирусни свойства, доказани в редица проучвания. Ряпата може да се яде на салата. Ако я издълбаете пък и сипете в нея мед, получавате отличен домашен сироп срещу кашлица.
Джинджифилът е най-добре да се консумира на чай или прясно настърган, смесен с мед и лимон, или мед и ябълка.
От нашите баби знаем, че когато сме болни, е добре да хапваме пилешка супа. Науката потвърждава това разбиране. Свареното пилешко месо доставя на организма цистеин – това е протеин, който има отличен ефект срещу възпалената и подута лигавица.
Избягвайте захар и захарни изделия при грип. Бялата сладост е храна за вирусите!
При температура човек се дехидратира и затова трябва да се пият повече течности. Подходящи са вода, айрян, бульони и билкови чайове (но не много горещи, ако гърлото е възпалено). Цитрусите и други кисели храни може да подразнят възпалената лигавица, затова също ги избягвайте.
Помагат ли витамини и имуностимулатори
В аптеката има огромно разнообразие от витамини и други хранителни добавки, които претендират, че помагат на имунната система. Не за всички препарати обаче има достатъчно научни данни, че действат. По принцип хранителните добавки са храна по смисъла на закона и съставът им се контролира не от Агенцията по лекарствата, а от тази по храните. Нищо, че се продават в аптека. Добавките не минават и през задължителните клинични проучвания за доказване на ефективност като регистрираните лекарства. За обикновения потребител е трудно да се ориентира кое е лекарство, и кое – добавка. Можете да питате за това фармацевта в аптеката.
Ако вече сте болни, можете да вземате витамин С и цинк. За тях има проучвания, които показват, че оказват ефект върху имунната система. Витамин С може леко да намали продължителността на боледуването. Цинкът пък може да се използва и за профилактика на вирусни инфекции.
Има и други препарати с полезни за имунитета съставки, които обаче трябва да се приемат продължително време и показват ефект седмици по-късно. Те няма да помогнат на момента, когато сте болни от грип.
Източник:Аклтуално

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top
Covid-19 в България

Актуални данни