До 5 млн. лева са необходими за нов покрив на "Бузлуджа"

Категория : БЪЛГАРИЯ | Общество Постното на 2021-07-25 15:56:05


До 5 млн. лева са необходими за нов покрив на "Бузлуджа"

Между 3 и 5 млн.лв. са необходими, за да бъде направен покрив на бузлуджанския монумент, показват експертните заключения, съобщи на финала на международната конференция в Казанлък председателят на УС на фондация „Проект Бузлуджа“ с арх. Дора Иванова.

Стойността на конструкцията, която трябва да обезопаси вътрешността на изоставения преди 3 десетилетия  паметник е в зависимост от материала, който ще бъде използван, при всички случаи това няма да бъде медна ламарина, каквато е била поставена при изграждането през 70-те години на миналия ХХ век.

Дискусията с участие на 30 специалисти от 8 страни е набелязала няколко съвсем конкретни действия за оживяването на стоманобетонния мастодонт, проектиран от арх. Георги Стоилов по поръчка на някогашната БКП. Сред тях е използването му за разнообразни събития от културен характер /наскоро бе лансирана дори идеята за оперен спектакъл от директора на старозагорската трупа Огнян Драганов“, както и панорамни екскурзии от 70-метровата височина на пилона след ремонт на съществуващата асансьорна уредба там.