РЕШЕНО: Парламентът ще разследва полицейското насилие и подслушването над протестиращи

Категория : БЪЛГАРИЯ | Общество Постното на 2021-07-22 14:11:24


РЕШЕНО: Парламентът ще разследва полицейското насилие и подслушването над протестиращи

Депутатите решиха да се създаде временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства свързани с подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Вносител на предложението беше адв. Николай Хаджигенов и група народни представители от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Със 188 гласа "за" депутатите решиха да се създаде парламентарна комисия, която да се занимае с полицейското насилие по време на протестите през лятото на миналата година, както и с подслушване, но и използване на други специални разузнавателни средства срещу политици от опозицията.

Не бе прието предложението на ГЕРБ-СДС комисията да проучва и насилието срещу полицаи от страна на протестиращи. Маноил Манев поиска и комисията да се занимае с незаконни подслушвания по време на предизборната кампания. Причината, която посочи, е, че членове на ГЕРБ са били привиквани "по анонимни сигнали".

По време на дебатите за създаване на комисията ГЕРБ-СДС и "Изправи се.БГ! Ние идваме" влязоха в пряк спор. 


"Когато милиционери и неуспели актьори говорят за правото, то изглежда по този начин. Цвети -  единственото момиче, чиято блуза беше скъсана дойде при мен, за да я защитя. Вашите служители съвсем законно снимаха с телефоните си, съвсем законно са вързани с белезници и бити, според вас двамата милиционери", каза адв. Хаджигенов по адрес на бившите министри на вътрешните работи от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски.

"Добре дошли в моя свят, на слабите адвокати, в който милицията няма значение. По повод репликата за двете страни на монетата. Добре е да научите, че полицейската палка има също две страни и ние бяхме от дългата страна, а те държаха палката", допълни още Хаджигенов.

Напиши коментар: