Асоциацията на прокурорите: Върховенството на закона е застрашено

Категория : БЪЛГАРИЯ | Общество Постното на 2021-07-20 18:33:24


Асоциацията на прокурорите: Върховенството на закона е застрашено

В писмо до медиите от Асоциацията на прокурорите в България изразиха тревожността си от застрашаването на върховенството на закона в страната.

"През последните дни редица политически фигури налагат на обществото намерение да изведат прокуратурата от съдебната власт", пишат магистратите.

Към опита за дестабилизация на съдебната власт те прибавят и искането за отстраняване на главния прокурор.

"Мисията на българските магистрати е да отстояват законността и правото, справедливостта и морала. Ако тази възможност им бъде отнета, няма да остане преграда между българските граждани и произвола", предупрежадват от Асоциацията.

Междувременно, на сайта на Висшия съдебен съвет е публикувано писмо от Иван Гешев с прессъобщения и статии, отразяващи дейността на прокуратурата.

Главният прокурор отправя молба тези материали да бъдат приложени към свиканото заседание на пленума на ВСС и с тях да бъдат запознати членовете на Съвета.

В четвъртък кадровият орган се очаква да разгледа искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за освобождаването на Гешев от длъжност.

В писмото си главният прокурор посочва, че искането на Стоилов се основава единствено и само на медийни публикации.

Допълнителните материали, изпратени до ВСС от Гешев, също са статии, интервюта, включително и видеофайлове от пресконференции.

Напиши коментар: