Според здравния министър цяла Европа се учи от България

Категория : БЪЛГАРИЯ | Общество Постното на 2021-03-07 17:55:11


Според здравния министър цяла Европа се учи от България

Растящият брой на заразените с COVID-19 и липсата на ваксини не пречат на министрите да повтарят, че в Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Въпреки че ситуацията у нас отново изглежда изпусната от контрол, а ваксинацията почти замря в очакване на доставки, здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че в Европа тепърва правят това, което България отдавна е предприела.

"В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Първо защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави, които приложиха много по- стриктни мерки, но не успяха да постигнат нашите резултати. Именно това е едната част от българския модел", каза Ангелов днес във Варна, цитиран от "Фокус".

"Всички ни обясняваха, а журналистите ни задаваха въпроси, защо в България ваксината на Оксфорд ще се прилага на лица над 55 години. Сега всички виждате, че големите държави, които са лидери в ЕС, разрешават използването на ваксината за тези възрастови групи. В този период България взе едно решение, което беше стъпило само на науката", даде втори пример министърът. Третото взето назаем българско решение според него е отварянето на зелени коридори в Германия - "отново българско решение, което ние взехме на база желанието ни да постигнем максимален ефект спрямо темпа на ваксинирането".

България е на шесто място по смъртност на хора с COVID-19 сред 30 държави от ЕС и Европейското икономическо пространство и едва ли е прилично да се твърди, че страната ни постига най-добри резултати по отношение на смъртността. Зелените коридори също едва ли могат да минат за сполучлива практика. Заради тях десетки българи в рискови групи - възрастни и хронично болни, останаха без достъп до ваксини, защото един личен лекар получи средно един флакон с десет дози. Зелените коридори принудиха много хора да се редят по пет-шест пъти на опашки и да чакат по цял ден за ваксина, излагайки се на риск от заразяване. Едва тази седмица бе предложена електронна система за записване за ваксинация, като тепърва ще се разбере доколко тя ще въведе ред в кампанията, тъй като записването не гарантира достъп до избраната ваксина.

"Когато говорим за управлението на една криза, с която със сигурност ще се справим, защото слушаме само науката и разума, не можем да говорим за емоционални решения или такива, продиктувани от страх, или пък слушайки всички експерти, които се изказват в публичното пространство, но и които не носят отговорност с думите си. Отговорността я носим само ние“, обяви Ангелов.

Министърът увери, че в страната няма критични точки по отношение на недостиг на легла в болниците за лечение на коронавирусна инфекция. "По-скоро има определени области с по-голям натиск - Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София. Пак казвам - притеснения няма, болниците вече имат абсолютно всичко, като започнем от апаратура, кислородни концентратори, ремдесивир и всичко, което е в областта на предпазването. Това което обаче може да спре разпространението на вируса е ваксината, която е здравен щит срещу COVID-19”, обяви здравният министър, пропускайки да уточни, че ще минат месеци преди ваксинацията да се превърне в здравен щит.

КАКОФОНИЯ

В последните дни здравните власти излъчват толкова противоречиви сигнали за случващото се в страната, че даже премиерът се обърка кой подвежда хората, че всичко е наред. В стремежа си да оправдаят отварянето на ресторантите и др. въпреки растящия брой на случаите и хоспитализациите, министърът и представители на НОЩ обясняват, че системата е подготвена за натиска и ситуацията е под контрол. "Въпреки че толкова много обясняват и медиите, вчера пак беше препълнено с хора. Не мога да разбера дали не обясняваме правилно, че пандемията е в третата си вълна, в пълен ход. Виждате, че в Германия министър-председателите до среднощ заседават какви мерки още да направят. А ние сякаш сме свършили с пандемията, тя си е заминала. Такова е отношението на хората и не знам кой им внушава, че всичко е преминало", коментира тези дни премиерът Бойко Борисов.

Напиши коментар: