All for Joomla All for Webmasters
България

Москва и Атина бранят „Св. София”

Светски и църковни официални лица в Гърция и Русия излязоха с официални призиви към турското правителство да не променя статута на храмът „Света София” в Истанбул, който се очаква с решение на Върховния съд да бъде отново превърнат от музей в действаща джамия, предадоха световните агенции.

Висшият административен съд на Турция взе решението си в четвъртък миналата седмица и се очаква то да бъде обявено в края на следващата, припомнят международните наблюдатели.

Кремъл се надява, че при вземането на становището за бъдещето на храма „Света София” в Истанбул Турция ще вземе предвид това, че той е обект на световното наследство, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

По-рано същия ден руският патриарх Кирил призова да се запази неутралният статут на храма „Света София”, който е един от най-големите паметници на християнската култура.

„Всяка заплаха срещу „Света София” е заплаха срещу цялата християнска цивилизация, следователно срещу нашата духовност и нашата история”, цитира АФП официалното изявление на руския патриарх.

Медийната офанзива започна през уикенда с интервю на Йероним II, архиепископ на Атина и цяла Елада, в което той заяви, че не вярва Анкара да позволи „Света София” отново да бъде превърната в джамия и определи цялата сага със съдебното дело и забавеното обявяване на решението като „игри”, които Турция обича да играе, „всеки път когато има възможност”. / allbg

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top
Covid-19 в България

Актуални данни