All for Joomla All for Webmasters
България

Отварят моловете, детските градини и ясли от понеделник

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с представители на големи търговски обекти тип мол и на Българската ритейл асоциация.

След срещата, на която присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, премиерът Борисов разпореди организация за отварянето на търговските обекти от понеделник.

Заповедта ще бъде издадена от здравния министър по-късно днес.

„С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани“, посочи премиерът Бойко Борисов.

По време на срещата детайлно бяха разискани условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас. Бе изтъкнат също приносът на бранша за българската икономика, което налага въпроса за рестартиране на дейността му

Премиерът Борисов отбеляза още, че е задължително да продължи да се спазва балансът между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани.

Детските градини в страната може да бъдат отворени частично след 1 юни и то за децата от 3-а и 4-а група, които са и част от предучилищната подготовка. Това стана ясно от съобщение на община Стара Загора след онлайн среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, в която участвал и зам.-кметът Иванка Сотирова.

В съобщението се посочва още, че се работи по изготвяне на примерен алгоритъм за постепенно отваряне на забавачките. Той трябва да бъде готов до 21 май. В него трябвало да се разпишат изискванията към родителите, децата и персонала в забавачките.

Според Иванка Сотирова детските заведения няма да отворят преди 1 юни, като е възможно изчакването да продължи и до по-късен етап в зависимост от епидемиологичната обстановка не само в България, а и в европейските страни. Пред БНР тя обясни, че със сигурност, когато градините отворят, групите ще са за по-малко деца – 10-12.

По-рано през деня председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира, че поне още седмица няма да се коментира отварянето на детските градини и яслите. Те не работят от 16 март. Работата на детските градини, яслите и всякакви организирани форми на занимания с деца бяха забранени с новите заповеди на министъра на здравепоазването Кирил Ананиев във връзка с влязлата в сила от днес извънредна епидемична обстановка. В нея забраната е в сила до края на извънредната обстановка, която засега е 14 юни.

В момента тече анкета сред родители и учители в детските градини за отварянето на забавачките. В нея освен за нагласите за отваряне на градините се пита и за това как и дали учителите са изпращали задачи и идеи за игри на родителите, докато децата им си стоят вкъщи.

До момента в допитването сред родителите в Стара Загора са се включили над 4400 родители, а малко над половината смятат, че яслите и градините вече трябва да започнат да работят.

В сряда резултати от подобно допитване съобщиха и от община Пловдив. Там 80 на сто от родителите били за отваряне на забавачките, а за 60% от хората това било свързано с възможността им да се върнат на работа.

factualno

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top