All for Joomla All for Webmasters
България

Машинното гласуване може да ни зарази с коронавирус, смята проф. Константинов

„Има хора в България и протестиращи, които казват – разпускаме парламента и отиваме на избори. Избори не може да има, тъй като машини не може да има, а в закона пише, че се гласува само с машини. Тоест, ние вече напускаме демократичния терен, ако направим това, което искат много хора. Няма избори. Няма машини. Те са незаконни, ако са с хартия, следователно какво правим? Трябва да се мисли. В България мисленето е в много голям дефицит.“ Този коментар направи пред „Хоризонт“ проф. Михаил Константинов, бивш член на Централната избирателна комисия и настоящ председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване”.

Време за въвеждането на машинно гласуване очевидно няма, но то е малко дори, ако изборите са редовни, смята Константинов. Той припомни, че най-късната възможна дата за провеждането на изборите е 28 март догодина.

„СЪГЛАСНО ДЕЙСТВАЩИТЕ ТЕКСТОВЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС ВЪВ ВСИЧКИ СЕКЦИИ С НАД 300 ИЗБИРАТЕЛИ ЩЕ СЕ ГЛАСУВА САМО С МАШИНИ. ТОВА СА ОКОЛО 9 ХИЛЯДИ СЕКЦИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА. МИНИМАЛНАТА ОЦЕНКА ЗА БРОЯ НА МАШИНИТЕ Е ОКОЛО 20 ХИЛЯДИ МАШИНИ, ЕДНА МАШИНА СТРУВА ОКОЛО 2 ХИЛЯДИ ЕВРО, ПОСОЧИ МАТЕМАТИКЪТ В ПРЕДАВАНЕТО „ПРЕДИ ВСИЧКИ“.

Някои от фирмите производителки на машини за гласуване са фалирали поради липса на търсене, а фирмите, с които са водени разговори, се нуждаят от време за такава огромна поръчка, като ситуацията се усложнява допълнително заради доставките на части от Китай, обясни Михаил Константинов.

Пандемията от коронавирус е нов проблем, който не е съществувал при приемането на текстовете за машинно гласуване в закона, изтъкна той.

„МАШИНИТЕ, ПРЕДВИДЕНИ В СЕГАШНИТЕ ТЕКСТОВЕ НА ЗАКОНА, СА СЪС СЕНЗОРЕН ЕКРАН ИЛИ Т.НАР. ТЪЧ СКРИЙН. ТОВА ОЗНАЧАВА ВСИЧКИ ХОРА, КОИТО ГЛАСУВАТ С МАШИНИТЕ, ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ПО ВРЕМЕ НА ГЛАСУВАНЕТО ДА ПИПАТ ТАЯ МАШИНА, КОЕТО Е ПЕРФЕКТНО УСЛОВИЕ ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ИЗБИРАТЕЛ.“

„КОГАТО КАРАТЕ В ЕДНА СЕКЦИЯ 200 ДУШИ ДА ПИПАТ ЕДИН И СЪЩИ ЕКРАН, СЪЗДАВАТЕ ПЕРФЕКТНИ УСЛОВИЯ ДА ГИ ЗАРАЗИТЕ. ХИМИКАЛКА ЧОВЕК МОЖЕ ДА СИ ДОНЕСЕ И ОТ ВКЪЩИ, А МАШИНА НЕ МОЖЕ ДА СИ ДОНЕСЕ ОТ ВКЪЩИ. НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЕДНА ХИМИКАЛКА ЗА ВСИЧКИ“, КОМЕНТИРА ОЩЕ КОНСТАНТИНОВ.

Според него по-малко от 1% от хората в Европа имат възможност да гласуват с машини и това са гражданите в Брюксел.

НИКЪДЕ ДРУГАДЕ НЕ СЕ ГЛАСУВА С МАШИНИ ПОРАДИ МНОГО ПРИЧИНИ, ОБОБЩИ МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ. / offnews.bg

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top
Covid-19 в България

Актуални данни