All for Joomla All for Webmasters
България

Готов съм по всяко време да си тръгна. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улицата

„Готов съм по всяко време да си тръгна. Не искам заради мен да има напрежение – не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улицата, когато затварят кръстовища.

Ако сме толкова силни и единни, какъв е проблемът да има служебно правителство”.

Този въпрос зададе премиерът Бойко Борисов в реч пред симпатизантите на ГЕРБ.“Ще продължа разговорите с моите коалиционни партньори за варианти, включително аз да си тръгна“, добави Борисов, цитиран от сайта actualno.com.

„Още днес щях да кажа датата, в която си подавам оставката“, каза той. Усещам напрежение в обществото – не заради многото свършена работа, а заради чувството за справедливост. Единственото, което не сме направили, е да издигнем кандидат на ГЕРБ сиреч на правителството за главен прокурор. Не моят подпис стои под указа на президента Румен Радев. Така Бойко Борисов видя пред членовете на ГЕРБ най-същественото искане на протестите – това за справедливост и работеща съдебна система.Не ни е страх от служебното правителство – не вярваме, че ще бъдем честни и почтени, но нямаме проблем с кабинета. Само че без Народно събрание не може да се обявява извънредно положение, не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира, не могат да се променят закони, не могат да се удължават срокове – например за ТЕЛК, изброи Борисов. И добави, че парламентът дава на здравния министър мандат да участваме в разпределение на ваксина срещу коронавирус на общоевропейско ниво. Освен това, няма актуализация на държавния бюджет, не може да се приемат ратификации за заеми по инструмента SURE, каза Борисов. Не може да се увеличат сроковете за обезщетение за безработица, продължи да изброява премиерът.

Той предупреди, че следващата година може да се окаже загубена за хиляди български ученици, да няма увеличение на заплатите на хиляди ученици. Борисов каза и, че трябва парламент, за да има работещо машинно гласуване.„Ние от ГЕРБ, с ДПС никога не сме правили коалиция и никога няма да правим коалиция. Нашите приемливи партньори са тези, които са днес с нас”, заяви Борисов. И се обърна задочно към Христо Иванов, че това, което правел, връщало на власт тези, срещу които Иванов се бори.Борисов започна речта си с молба тези, които правят провокации, да не ги правят, защото не е в духа на демокрацията. После продължи с пример за „София Тех Парк” като символ какво е постигнало управлението на ГЕРБ и добави, че „сега могат да отидат да си играят с метрото”, може да блокират магистралите, но преди ГЕРБ нямало магистрали.Премиерът се похвали и с малкия дълг, като попита имало ли значение за младите хора дали имат да връщат пари. Най-добре се справихме и с пандемията, убедено каза той.

„Всяка година вдигахме доходите, всяка година на учителите двойни заплати”, продължи да изброява той.Има няколко теми, които заслужават нашето внимание – и борбата с корупцията, и министерството на икономиката. Контрабандата, като влезе нашето правителство да управлява, беше 34%, сега е под 3%. На протеста на БСП имаше маса руски знамена – те не видяха ли какво се случи на протестите в Русия? Имаше и с американски знамена – не видяха ли как се справиха там? Имаше европейски знамена – в Германия разчистиха милионен митинг, изброи Борисов.

Партийна подкрепа

Смели, отговорни и единни – това поиска от членовете на ГЕРБ кметът на Враца Калин Каменов. Той беше категоричен, че партията е доказала, че може да носи отговорност и във времена на криза не може да бяга от отговорност. „Една група протестиращи в София не са България”, подчерта Каменов. А кметът на Дулово Юксел Ахмет излезе на трибуната като пример, че партията няма договорки с ДПС.Евродепутатът Андрей Новаков също говори от трибуната и беше категоричен, че това, което отличава ГЕРБ, е подходът към съзидаване.

Коалиционна подкрепа

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че и млади хора, учещи на Запад, искат оставка, правейки сравнение какво е тук и какво там. Каракачанов обаче изрично подчерта, че не е чул каква е философията, политиката и реформите на новото правителство. „За мен не е реформа да въвеждаме еднополовите бракове“, заяви лидерът на ВМРО, а по въпроса за съдебната реформа Каракачанов даде пример как участник в протестите поискал нови закони, пък ако останело време, да се променя Конституцията. Какви всъщност са най-съдържателните предложения за промяна на съдебната система.Накрая Каракачанов попита присъстващите от кои политици са – дали тези, които се жертват за държавата или не.Коалиционният партньор на ГЕРБ за евроизборите – СДС, в лицето на председателя си Румен Христов, призна, че „остава малко до изборите“, но зададе въпросът дали служебно правителство няма да излезе от рамките на конституционния си мандат. Христов убедено каза, че перспективата е отново да има дясно управление.


bultimes

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top
Covid-19 в България

Актуални данни