All for Joomla All for Webmasters
България

ГЕРБ отново вкарва в парламента наказания за разпространението на новини срещу тях

ГЕРБ няма да се откаже от наказанията за разпространяване на невярна информация за заразата, но ще ги прецизира и ще ги внесе за ново обсъждане в парламента. Това се разбра от думите на депутата Десислава Атанасова пред бТВ, но не стана ясно как ще бъдат модифицирани текстовете.

„Ние го обсъждаме вече в нашата парламентарна група. Надявам се, че и колегите от БСП ще имат готовност с някакъв текст. Не беше прецизиран вчера, за да може законът да влезе в сила и да действат другите мерни, които предвижда той“, обясни тя.

Народното събрание се съобрази с ветото на президента Румен Радев върху текстове в Закона за извънредното положение, след което отпадна предложението на ГЕРБ за затвор за „невярна информация“ за заразни болести и това на БСП за въвеждане на таван за цените на стоките и услугите.

В текста се предвиждаше 3 г. затвор и глоба до 10 хил. лв. за излъчване или оповестяване на невярната информация. Според президента така се ограничават остатъците от свободата на словото.

ГЕРБ обаче смята, че текстът не е насочен срещу ограничаване на свободата на словото. А самата Десислава Атанасова обяви, че „в никакъв случай и никой не забранява свободата на словото, защото текстът е засягал единствено лъжливите новини покрай коронавируса“.

Затова пък Атанасова намекна, че ГЕРБ готви дългосрочни законодателни мерки срещу фалшивите новини. „Може би за фалшивите новини на друг етап ще се наложи нормативно регулиране. Каза ли се преди време, че български деца ще се качват на влака от някакви чужди служби, каза ли се, че в Странджа ще се населват мигранти? Чували сте го, нали. Борисов бил спрял аналгин-хининa. Това се тиражира, а не е вярно“, възмути се депутатката.
informiran

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top