All for Joomla All for Webmasters
България

ГЕРБ ни готвят нещо стращно: Тайно се подготвя ударно поскъпване на тока

Властта подготвя драстично поскъпване на тока от 1 юли. Новата цена на електричеството ще се пази до последно в тайна.
Лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова прогнозира поскъпване на тока за крайните потребители от 1 до 7 лв. на мегаватчас от 1 юли.

Причината според нея е в десетки милиони лева държавна помощ към 30 частни фирми за покриване на техни непреки разходи за парникови емисии. Манолова твърди, че държавната помощ ще бъде калкулирана в цената на тока и уредена с промени в Закона за климата, внесени в парламента от правителството.

По думите на Манолова дали държавната помощ ще оскъпи тока с 1, 3 или 7 лева на мегаватчас ще зависи от периода, за който тя се предоставя, и от това дали тя ще е 200 милиона лева годишно, каквато сума била записана в първоначално в промените в Закона за климата или 33 милиона лева след промени в законопроекта, направени между първо и второ четене от двама депутати.
Пари в енергийния регулатор за покриване на държавната помощ няма и затова тя ще бъде платена от хората, като не е ясно за какво фирмите ще ползват парите, коментира лидерът на „Изправи се.БГ“.„За луксозни разходи, за автомобили, да си повишат възнагражденията или за каквото преценят за нужно“.

Според Манолова е скандално, че промените в Закона за климата са били обсъждани с бизнеса, но не и с потребителски организации. Тя настоя:
„Правителството, което внася този законопроект, да бъде достатъчно честно и откровено с българските граждани да ги информира какво повишаване на цената на електрическата енергия предстои“.
informiran

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top