All for Joomla All for Webmasters
България

EС: В България действат ”опасни схеми” за купуване на гражданство

Европейската комисия с предупреждение към България за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденец – това е заложено в предварителен доклад на Еврокомисията, съобщава Ройтерс.

Очаква се документът да бъде публикуван в сряда.

Докладът засяга „опасни схеми” в няколко европейски страни за купуване на гражданство или право на пребиваване. Така се избягват необходимите проверки за произхода на средствата. Чрез тези схеми е възможно подпомагане на престъпни групи на територията на ЕС, както и повишен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци, се посочва в доклада.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване. В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между 1 и 2 милиона евро, отбелязва Ройтерс.

Според доклада, в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Разрешенията за получаване на местожителство се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия, до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там, създават потенциален риск от пране на пари, цитира bTV.

Източник: Фрог нюз

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top