All for Joomla All for Webmasters
България

Бойко и Гешев пребориха спекулата: Кило дезинфектант удари 100 лв.

Масово домоуправители алармират за тоталната и безнаказана спекула с дезинфектантите. Ако изобщо ги има в тъговската мрежа.

А в същото време са задължени по един или друг начин да ги купуват и използват. Особено в жилищни входове с малки деца и пенсионери. “Постоянно съкооператори питат и държат да се дезинфекцира с всевъзможни методи, но ако заложим на магазинните продукти цената е от 10 лв. за 100 мл. Или 100 лв. за кило. Има на черния пазар по- евтини. Също качествени и ефективни. Общинските власти също натискат да се пръскат и обработват общите площи и ние изпадаме в неудобно положение.

Но по- добре да се действа някак отколкото нищо да не се прави” споделят председатели на Етажните собствености. В Бургас специално се прави гратис реверанс и еднократно се предоставя известно количество препарат.

Политиците говорят за тавани на цените. Забранява се износ. Прокуратурата и МВР предупреждават за арести на фармацевти. В същото време тези, които имат капацитет да произведат милиони литри, стоят на “ръчна спирачка”.

Парадоксът е, че в България има достатъчно производители на земеделски спирт. Петте български компании имат общ капацитет да произвеждат около 360 тона чист спирт (над 95 об. % алк.) на денонощие. За седмица тези 5 завода могат да произведат над 2000 тона (над 2 000 000 литра) спирт, достатъчен за производството на близо 3 000 000 литра дезинфектанти, които да покрият нуждите на пазара от подобни продукти за следващите 2-3 месеца напред.

Като данъчни складове, производителите на спирт имат право да търгуват със спирта само наливно или като продукт за консумация, след платен акциз и залепен бандерол.Така те са принудени да продават своята продукция на посредници, които имат регистрация като производители на жизнено важните продукти. Самата регистрация според сложните национални и европейски процедури отнема около година. Посредниците товарят цените с надценки без да имат дори нужния производствен капацитет, за да задоволят нуждите на пазара.

От 10 000 литра спирт на месец преди обявяването на извънредното положение в България, спиртоварните вече произвеждат до 1 000 000 литра на месец, но фирмите за дезинфектиращи средства не могат да догонят тези обеми. Така суровина има, а краен продукт – не.

Може да се помисли дали не е време да се отпуши възможността на предприятията, които имат материалната възможност (производствени мощности) и човешки потенциал (инженери и технолози) да произвеждат дезинфектанти. Естествено, под контрола на здравните и санитарни служби.
informiran

loading...
Click to comment

Напиши коментар..

Популярни

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗЦЕНЗУРНИ ОНЛАЙН НОВИНИ.ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С ЦЕЛИЯ РЕСУРС ДА ПРОВЕРЯВА ВСЯКА ПОСТЪПИЛА Й ИНФОРМАЦИЯ. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ И НЕ ТОЛЕРИРА НИТО ЕДНА ОТ ПАРТИИТЕ НА ПРЕХОДА

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ 2020 © ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

To Top