img

Паника в Свищов: Невиждани досега у нас отровни летящи змии нападнаха детска градина

/
/
/
582 Views

Скачащи змии са забелязани да влизат в детска градина в село край Свищов. За това алармират във Facebook стреснати граждани.

Немалко природолюбиви свищовлии обаче решиха да излязат в подкрепа на скачащите влечуги и ги определят като безопасен и защитен вид.

Под публикацията се изсипват множество коментари, повечето от които в шеговит стил:

„Това са летящи гърмящи змии. Жена ми е една от тях“, пише с насмешка потребител.

„Ясно… поят ги с редбул…. дава крилааа“, уточнява с ирония Нина Димитрова.

„Ниско лети! На дъжд ще е!“, констатира с присмех Мирослав Коларов.

Всъщност в природата има вид „Летящата дървесна змия, още пъстра летяща змия, райска змия или каравала (Chrysopelea ornata), която е вид змия от семейство смокообразни (Colubridae).

Те обаче се срещат в Южна и Югоизточна Азия. Среща се в Индия, Бангладеш, Шри ланка, Мианмар, Тайланд, Западна Малайзия, Лаос, Камбоджа, Виетнам, Китай, Индонезия и Филипините. Внесен е в северните части на Австралия и на някои Тихоокеански острови.

Летящата дървесна змия е чисто дървесен вид, достигащ на дължина до 0,8 – 1,2 m и по-рядко до 1,5 – 1,74 m. Най-често е жълтозелена с тъмен кант между люспите. Някои са пъстри и шарени, от тъмнокафяви до черни, а също могат да бъдат и на петна. На слънчева светлина люспите имат силен блясък. Коремът е светло жълто-зелен. На главата имат 4 или 5 напречни светли ивици.

Тези змии са отровни. Отровните зъби са задни с външен канал, дълги 2 – 3 mm. Отровата е слаба, предизвиква подуване и леки алергични реакции. Змията я вкарва чрез предъвкване. Характерно за вида е, че езикът ѝ има почти същата окраска като тялото.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text