img

Костадинов заплаши депутатите от ПП, ДБ и БСП да ги прати в урановата мина в Бухово

/
/
/
163 Views

Костадин Костадинов, който неведнъж заявява, че ще спечели следващите избори и ще управлява самостоятелно България, сега отправи закана да прати депутати от ПП, ДБ, БСП в урановата мина в Бухово.

Това е един вид снизхождение към тези, които не гласуват за „Асен и Киро“.

За другите явно се предвижда затвор.

 

 

 

Ето и поста му.

„Понеже управляващите търсели да си купят още няколко недостигащи им народни предатели, т.е. представители, веднага ще предложа контра-оферта на депутатите от ПП, БСП и ДБ. Всеки от тях, който не гласува за националните предатели Асен и Киро, няма да лежи в затвора, а ще отработва присъдата си в инфраструктурни обекти от национално значение – тунела под Шипка, тунела под Петрохан, урановата мина в Бухово и т.н. Всеки два отработени дни ще се броят за три излежани. Мисля, че офертата е справедлива.“

Любопитно е, че урановата мина в Бухово до София е открита от нацистите от Третия райх през 1938 година, когато България е съюзник на Хитлер.

Те вадят 100 тона метал в първата година за нуждите на ядрената програма на Хитлер, после добивът замира.

След окупацията на България от СССР през 1944 г. съветските власти попадат на информация за геоложките проучвания, провеждани преди това от специалисти от Германия. Незабавно е предложено създаване на съветско предприятие с българско участие, като в България са изпратени 300 съветски инженери, а новосъздадената мина е охранявана от съветски вътрешни войски. Дейността на предприятието – Съветско-българското минно дружество, СБМД, е секретна и се осъществява под прикритието на добив на радий, като на политическо ниво за него отговаря лично лидерът на БКП Георги Димитров. Предприятието съществува до 1956 г., когато е създадено обединението „Редки метали“. В него работят 13 000 души.

Като „възпитателна мярка“ в урановите мини са пращани затворници с тежки присъди.

Предприятието е извършвало геоложките проучвания, добива, преработката и износа на извлечения уран. Към него са били още предприятата: „Бухово“, „Тракия“ – Пловдив и „Възход“ – Смолян.

Урановата мина в Бухово е от изключително значение за съветската ядрена програма през онзи период и произведената в него суровина е използвана в първия съветски ядрен реактор.

През следващите години са открити още множество находища в Стара Планина, Родопите и другаде. През 1988 г. в България работят 47 уранови мини, с общ добив от 662 тона за съответната година, което е било 1,5% от световния добив.

През 1992 г. добивът на уран в България е обявен за икономически неизгоден и е преустановен.

Към 2014 г. доказаните запаси уран на територията на България се равняват на 35 374 тона. Най-големите находища са Бухово, Симитли, Елешница, Момино, Белозем, Марица и Смолян.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text